L. RON HUBBARD | BIOGRAFISK PORTRÆT

Den caribiske
filmekspedition

 

Adgang til Martiniques vulkan, Mount Pelée.
Kort efter forårs semesterets påbegyndelse i 1932, så adskillige amerikanske universitetsområder det følgende opslag af L. Ron Hubbard:

”Rastløse unge mænd med rejselyst ønskes til den Caribiske Filmekspedition. Pris for ansøgere, $250, betales på dokken i Baltimore inden afsejling. Skal være sund, pålidelig, snarrådig, opfindsom og eventyrlysten.”

Ansøgerne blev informeret om at denne caribiske ekspedition ville sætte sejl på en motorløs, fire-mastet skonnert, en af de sidste af sin slags.Desuden vil eventyret involvere optagelser af pirat-hjemsteder til filmjournaler, med forventede anløbshavne herunder øerne Bermuda, Martinique, St. Thomas, St. Croix, Jamaica og Puerto Rico. Af interesse for ekspeditionen er endvidere, hvad Ron beskrev som ”data om disse små civiliserede øers jord og indbyggere” samt fotografier fra kanten af aktive vulkaner.

Det må indrømmes, at det var en dristig plan. Hubbard selv beskrev ekspeditionen som dristig, og talte om et dusin generende detaljer og uheld. De første sømil var ligeledes udfordrende med rivende vindstød ud for Chesapeake Bay og alvorlige lækager i vandbeholderne. Ligeledes i løbet af rejsen viste skibets hårde kaptajn Garfield sig langt mindre end en kaptajn modig, hvilket krævede Ron Hubbards hånd på både roret og kortene.

Så er der historien om Hubbards opstigning til den brændende kløft på Martiniques Mount Pelée for en meget sjælden fotografisk vista. Som han sagde i en radioudsendelse fra 1935:

”Mægtige kampesten på flere ton begyndte at rulle, idet de glødede og tordnede ned ad bjergskråningerne. Man måtte springe til side og vel at mærke gøre det hurtigt for at undgå at blive lemlæstet. Jeg kunne ikke holde tal på, hvor mange gange jeg blot undslap med nød og næppe. ... Men jeg kom godt ned, og jeg så ud og følte det, som om jeg havde været igennem underverdenen.”

Men på trods af deres endelige ankomst til Puerto Rico, med uventede bugseringsomkostninger, havnegebyrer og en iturevet fok og yderklyver, var ekspeditionen ikke helt forgæves. Et godt eksempel: ekspeditionsfotografier af Mount Pelée blev købt af New York Times og koral prøver fra Vieques Sound blev erhvervet af Nationalmuseet. Selv omkring halvtreds år senere, ville de, der sejlede med Hubbard i 1932 stadig tale om, at rejsen var det store eventyr i tusmørket af deres ungdom.