L. RON HUBBARD | BIOGRAFISK PORTRÆT

Asien og
det sydlige Stillehav

Guam, cirka 1928; fotografi af L. Ron Hubbard.
Da han endelig blev spurgt, hvad han lærte i Asien, svarede L. Ron Hubbard betydningsfuldt, ”Jeg lærte nok til at vide, at Mennesket ikke vidste alt, hvad der var at vide om livet.”

Hans første rejse til Det fjerne Østen begyndte i 1927, om bord på et damp-turbineskib President Madison, der afgik fra San Franciscos Embarcadero. Hans rejse var en indirekte tur gennem Kina og Japan til Guams Agana havn, hvor hans far tjente ved den asiatiske flåde. Den anden, begynder et år senere, og returnerede ham til Guam ombord på USS Henderson og derefter til Kinas kyst ombord på en arbejdsskonnert døbt Mariana Maru.

Oprindelige noter fra hans asiatiske rejser var joviale. Uanset det oprørte hav til Hawaii, blev han ved med ”at klare det med glans gennem vuggen og slingren”, mens han forundredes over et fyrrum, ”det var så varmt at pladerne var røde og olien brandhvid.” Et forholdsvis uspoleret Honolulu viste sig også spændende, mens førstegangsindtrykket af Japan efterlod ham på lignende måde, forundret – omend lidt forsigtig med en ”vanvittig modernisering”, og ildevarslende destroyere i Yokohamabugten. Hans indtryk fra Kinas kyst, var imidlertid en helt anden sag.

I meget stor udstrækning var Kina i 1920’erne stadig et middelalderligt Kina. På trods af alt hvad kommunisterne erklærede i form af reform, var en stor del af nationen stadig under indflydelse af krigsherrer. Ej heller var slaveri, indsnøring af fødder eller opiumsforbrug blevet afskaffet. Og som Hubbard snart opdagede, et smertende tæppe af fattigdom dækkede alle. Hans mørke og hypnotiserende beskrivelser fra denne tid indeholder henvisninger til knælende fanger, der afventer øksen, kuli-sange som dødsmessen og vidende blikke fra gulklædte munke.

Efter sin tilbagevenden til Kinas fastland i 1928, var billedet lige så lejlighedsvis barsk. På samme måde, var det også gennem dette andet asiatiske eventyr, at han banede sig vej dybt ind i Manchuriets vestlige bjerge og videre – for at dele brød med mongolske banditter, slå lejr med sibiriske shamaner og blive ven med den sidste i rækken af magikere fra Kublai Khans hof. Så blev han også en af de første vesterlændinge efter Marco Polo til at få adgang til forbudte tibetanske lamaklostre, og sugede til sig fra, hvad han træffende kaldte ”de luftige snoede og rædselsfyldte mysterier fra Indien.”

Fiskerhytter i San Antonio, Guam, foto af L. Ron Hubbard, købt af National Geographic, 1930.
En helt anden tone kendetegnede dog L. Ron Hubbards passage gennem Guam – en følelse af ikke blot at flytte mod øst, men at flytte til et andet helt fremmed rige. Officielt betegnet som ”et uorganiseret område af begrænset omfang,” tjente Guam i det væsentlige som en amerikansk flådeoptankningsstation fra 1900. De som oprindeligt befolkede øen, Chamorros, var af indonesisk oprindelse og menes at være kommet dertil i både i flere omgange. Hans første indtryk fortæller om tilsyneladende hjemsøgte laguner, og en skov ”som er en dyb grøn i kontrast til himlen og havet. Selvom den ikke er svær at trænge igennem, synes tusindvis af mysterier at omgive den.”

På Guam var Hubbards eventyr også mange, herunder udforskning af klippehuler for at befri lokale landsbyboere fra en djævel ved navn Tadamona. Han hakkede ligeledes nye veje gennem junglen med en filippinsk besætning og indskrev sig som en engelsk instruktør i en indfødt skole og løb uundgåeligt ind i konflikt med de lokale guvernører for undervisning ud over den fastsatte læseplan. Og som mørkekammer lærling i et lokalt studie finpudsede Hubbard sine fotografiske evner til en virkelig professionel standard og tog billeder af livet på øen, som senere blev købt af National Geographic.