”Hvis tingene var lidt bedre kendt og forstået, ville vi alle leve lykkeligere. Der er desuden en måde, vi kan lære dem at kende på, og der er en vej til frihed ...”
– L. Ron Hubbard
INDGANG TIL GRAND HALL

I over 200 år blev besøgende introduceret til Saint Hill Manor gennem denne store forhal. I dag er lokalet meget lig det, som det så ud, da L. Ron Hubbard boede her. Blandt andre bemærkelsesværdige møbler er de kardinalstole af mahogni fra det 19. århundrede, der står på hver side af bordet ved indgangen.

De georgianske egetræspaneler og gulve er bygningens originale. I 2011 blev alt omhyggeligt restaureret, og metoder og materialer fra 1790’erne anvendt.

Medaljonerne på væggene, der omgiver den store forhal, viser elementer fra Hubbard-familiens officielle våbenskjold. Den midterste medaljon på våbenskjoldet bærer mottoet ”Honestas Fidelitas Libertas,” hvilket betyder: ”Ærlighed, Tillid, Frihed.”

De spanske sorte marmorsøjler, installeret af maharajaen af Jaipur, tjener som en portal til den indre sal. Marquina-marmor, importeret fra Vizcaya-provinsen nord for Madrid, kendetegnes af sin glans og perlehvide årer.

De franske døre ved enden af den indre sal fører til terrassen, og der er udsigt over ejendommen og Saint Hills grønne områder derudover.

De spanske sorte marmorsøjler, installeret af maharajaen af Jaipur, tjener som en portal til den indre sal. Marquina-marmor, importeret fra Vizcaya-provinsen nord for Madrid, kendetegnes af sin glans og perlehvide årer.

De franske døre ved enden af den indre sal fører til terrassen, og der er udsigt over ejendommen og Saint Hills grønne områder derudover.

LOUNGEN

Under Hubbards ophold blev loungen anvendt til både at modtage gæster på Manor og til familiesammenkomster. Hubbard havde længe været medlem af den verdensberømte Explorers Club, og nicherne med guldblade indeholder skatte fra ekspeditioner, han foretog i løbet af 1930’erne og 1940’erne.

Panelerne af canadisk rødt fyrretræ blev tilføjet i slutningen af det 19. århundrede, som passede til dagens Regency-stil. Nylig restaurering afslørede en fascinerende del af tabt arkitektonisk historie: Under Regency-træværket var de oprindelige georgianske egetræspaneler forblevet intakte.

VINTERHAVEN

En udsmykket indre søjlegang fører fra loungen til Vinterhaven. Under hele Hubbards ophold tjente Vinterhaven som spisestue. Det var også den traditionelle placering for Saint Hills juletræ.

Det sjældne 1852 Erard-flygel er blevet fast inventar i Vinterhaven efter Hubbard anskaffede sig instrumentet fra Paris i 1959.

VINTERHAVEN

En udsmykket indre søjlegang fører fra loungen til Vinterhaven. Under hele Hubbards ophold tjente Vinterhaven som spisestue. Det var også den traditionelle placering for Saint Hills juletræ.

Det sjældne 1852 Erard-flygel er blevet fast inventar i Vinterhaven efter Hubbard anskaffede sig instrumentet fra Paris i 1959.

L. RON HUBBARDS KONTOR

Det var fra dette kontor, L. Ron Hubbard, som den første administrerende direktør for Scientology Kirken, førte tilsyn med religionens ganske særlige vækst i begyndelsen af og i midten af 1960’erne. Som bevis på den æra med ekspansion (i lokalets hjørne, til venstre) står en britisk fremstillet Creed and Company-telexmaskine – en sjældenhed dengang. Den blev installeret for at lette kommunikationen med Kirker fra Afrika til Amerika.

Hubbard styrede selv designet og indretningen af dette kontor, blandt andre udvalgte ting, der bør bemærkes, er væglampetterne i maritim stil (som afspejler hans livslange kærlighed til havet), det specialfremstillede skrivebord af lys eg og røde lædersofabænke, der var designet som siddepladser for hans medarbejdere.

Saint Hills ansatte, der gik forbi Hubbards kontor, hørte ham tit på Wurlitzer-orglet og det nyskabende elektroniske Mellotron-keyboard. Hans Mellotron var blandt de første i Storbritannien.

Hubbards kontor omfatter desuden et dekorativt præg fra dr. Edgar March Crookshanks ophold. Blandt de mest betydningsfulde er Raspuite-fliser fra det 12. århundrede, som pryder kaminhylden.

BIBLIOTEKET

Som en af de mest anerkendte forfattere gennem tiden, omfatter L. Ron Hubbards arv mere end 80 millioner skrevne og indtalte ord. Hans 50 år lange karriere er repræsenteret på hylderne i Saint Hills bibliotek.

Med værker oversat til omkring 90 sprog og mere end 280 millioner eksemplarer i cirkulation i omkring 150 nationer er Hubbard anerkendt af Guinness verdensrekorder som den mest oversatte og udgivne forfatter i verden.

MONKEY ROOM

Monkey Room har fået sit navn fra vægmaleriet malet af John Spencer Churchill, en nevø til Sir Winston Churchill. Dette enestående værk måler 35 meter i længden og 3,5 meter i højden. Churchill udforskede og skitserede forskellige abearter i London Zoo til forberedelse af værket. Han malede vægmaleriet i løbet af to måneder, hvor han afbillede over 140 aber fra 20 forskellige arter, der var i færd med afslappende aktiviteter og leg i et arkadisk landskab.

Churchill skrev om vægmaleriet: ”Lige meget hvor meget jeg prøvede at forhindre det i at ske, lignede aberne mennesker; DeBrazzas aben, for eksempel, ligner Sir Thomas Beecham meget.” En kapucinerabe, der står foran et staffeli med pensel i hånden, portrætterer Churchills berømte onkel.

Konservatorer for de skønne kunster restaurerede for nylig og rengjorde vægmaleriet. For at hjælpe med at bevare værket et godt stykke tid ind i fremtiden, blev et specialfremstillet temperatur- og fugtighedsmålersystem installeret i Monkey Room. Og mens det stadig beundringsværdigt tjener sit oprindelige formål som balsal, udgør det også nu et elegant te-værelse, hvor gæster kan samles gennem hele året.

MØRKEKAMMERET

Han solgte sit første fotografi til National Geographic, mens han stadig var teenager, og L. Ron Hubbard var en prisbelønnet fotograf og livsvarigt medlem af det kongelige fotografiske selskab. Som følge deraf byder hans mørkekammer i kælderen på Saint Hill på en fuldt ud professionel opsætning til fremkaldelse og trykning, komplet med et Ilford Micromatic forstørrelsesapparat – som var state-of-the-art for sin tid og stadig værdsat af fotoentusiaster.

JAGUAREN

L. Ron Hubbard og hans XK-150 S Jaguar, model 1960, blev et legendarisk syn på de snoede veje, der er kantet med hække i East Grinstead. Hubbards Jaguar er en af de blot femogtyve kupémodeller med hardtop, der blev bygget i det produktionsår.

Han anvendte hyppigt sin Jaguar som ”kamerabil,” når han tog ud for at fotografere. Og engang sagde han: ”Og jeg er ked af at skulle informere jer om, at Jaguaren fører mig på afveje. Jeg tog ud for at tage en 15-minutters køretur for at få noget frisk luft og kom tilbage tre timer senere.”

”Saint Hill Manor er det bedste eksempel, der findes på Sussex sandstensstruktur. Saint Hill har kun haft et halvt dusin ejere i al den tid. Det vil fortsætte med sin oprindelige status som herregård.”
– L. Ron Hubbard
”Hvis tingene var lidt bedre kendt og forstået, ville vi alle leve lykkeligere. Der er desuden en måde, vi kan lære dem at kende på, og der er en vej til frihed ...”
– L. Ron Hubbard

Saint Hill Manor

SAINT HILLS HISTORIE KORT

Mens det er internationalt berømt som hjem for L. Ron Hubbard, grundlægger af Dianetics og Scientology, er Saint Hill Manor også blandt de mest historisk betydningsfulde godser i Sussex. Den første optegnelse om Saint Hill forekommer i 1567, da Stephen Bord fra Cuckfield testamenterede en hytte og 5 hektarer græsgange til ”Thomas Nicholas fra hans Manor af Saynt Hill”. Den gamle engelske oversættelse af ”Saynt” er ”svedet eller brændt”, en henvisning til den praksis at rydde området gennem afbrænding.

Det ville tage 150 år til før Saint Hill (dengang stavet i sin latinske form) ville dukke op igen i de offentlige arkiver. En indføring i en optegnelse fra 1715 anfører overtagelsen af ejendommen af John Crawfurd fra Ardmillan, Skotland. Crawfurd byggede derefter et familiehus på grunden, hvor det nuværende Saint Hill Manor ligger, som blev færdigbygget i 1733. I dag findes der et akvarelmaleri af Crawfurds hus i jakobinsk stil, malet af den berømte landskabsmaler James Lambert af Lewes, det findes i British Museums Burrell manuskriptsamling.

I 1792 rev den ældste søn og arving Gibbs Crawford huset i jakobinsk stil ned for at bygge et hjem med ”hjemlige bekvemmeligheder og luksus”. Da han havde ansat en lokal stenhugger, Henry Pocock, begyndte opførelsen af den store landejendom, som ligger der i dag. Strukturen, et fint eksempel på den sene georgianske stil, blev bygget med lokalt brudte Sussex-sandsten. Selvom bygningens arkitekt ikke kan fuldt ud bekræftes, antyder overlevende bygningsdokumenter stærkt, at the Manor delvis var Benjamin Henry Labrotes værk, han er mest kendt for sine design af USA’s Capital-bygning og Det Hvide Hus.

Ifølge Crawfurd-familiens historie gik Saint Hill videre fra Gibbs til hans ældste søn, Charles, som derefter efterlod godset til sin eneste søn, Robert, i 1814. Robert, den sidste af Crawfurd-linjen, der boede på the Manor, tjente som dommer og var stærkt medvirkende til at etablere East Grinsteads første jernbanelinje.

Ved slutningen af det 19. århundrede var Saint Hill hjem for Dr. Edgar March Crookshank, en læge der var dekoreret for sin tjeneste i de britiske væbnede styrker og en berømte mikrobiolog, som grundlagde et af verdens første bakteriologiske laboratorier.

Under Crookshanks forvaltning blev ejendommen i høj grad udvidet: først med øst- og vestfløjenes tilføjelser til hovedbygningen, så med bygningen af South Lodge og portene i 1892 og North Lodge og stalde fem år senere. Søen og en liljedam (hvor swimmingpoolen nu ligger) blev også bygget i løbet af Crookshanks ophold.

Under anden verdenskrig boede fru Neville Laskey på herregården. Hun åbnede dørene til Royal Air Force officerer i rekonvalescens, Sir Archibald McIndoes patienter, han var en pioner inden for rekonstruktionsoperationer og arbejdede ved East Grinsteads Queen Victoria Hospital.

”Saint Hill Manor er det bedste eksempel, der findes på Sussex sandstensstruktur. Saint Hill har kun haft et halvt dusin ejere i al den tid. Det vil blive fortsat med sin oprindelige status som herregård.”
– L. Ron Hubbard

Fru Margaret Biddle, hustru til en amerikansk ambassadør i Europa, købte Saint Hill-godset i oktober 1945. Selvom hun kun ejede godset i to år, fik hun udført mange forbedringer til herregården med 30 værelser, ikke mindst at modernisere blikkenslagerarbejdet. Men den tilføjelse, fru Biddle er bedst husket for, er det pudsige vægmaleri, hun gav bemyndigelse til kunstneren John Spencer-Churchill, en nevø til Winston Churchill, i the Manors balsal.

Saint Hill blev hjem for maharajahen·af Jaipur, Indien, i slutningen af 40’erne. I løbet af sit ejerskab i et årti tilføjede maharajaen et antal fine antikke indiske og europæiske stykker inventar til boligen.

L. Ron Hubbard erhvervede sig Saint Hill Manor og omkring 24 hektar i marts 1959. The Manor tjente som L. Ron Hubbards hjem og det verdensomspændende hovedkvarter for Scientology religionen indtil 1967.

Til minde om hundredåret for L. Ron Hubbards fødsel (1911-2011) undergik Saint Hill Manor omhyggelig renovering og restaurering ved Englands førende firma til restaurering af bygninger.

Velkommen til Saint Hill.