”I har satellitter derude, mennesket har gået
på månen, der bliver sendt sonder
til planeterne, ikke sandt? Der var nogen, der skulle drømme
de drømme, og en masse personer, såsom de
store forfattere fra guldalderen og senere,
blev nødt til at gøre en forfærdelig masse
interesserede, for at det kunne gå i opfyldelse.”
– L. Ron Hubbard

En introduktion til science fiction
af L. Ron Hubbard
(fortsat)

Når man blander science fiction med fantasy, har man ikke en ren genre. For den professionelle er de to særskilte genrer. Jeg har bemærket, at der i dag er en tendens til at blande dem sammen og derefter undskylde resultatet ved at kalde det ”imaginative fiction”. I virkeligheden harmonerer de ikke godt: science fiction, skal for at være troværdig, være baseret på en vis grad af sandsynlighed; fantasy sætter overhovedet ingen grænser for en. At skrive science fiction kræver omhu fra forfatterens side; at skrive fantasy er lige så nemt som at spadsere en tur i parken. (I fantasy, en fyr har ikke et sværd i hånden; bang, der er et magisk sværd i hans hånd). Det betyder ikke, at den ene er bedre end den anden. De er bare meget forskellige genrer, set ud fra et professionelt synspunkt.

Men der er mere til det: science fiction havde en mission, især i dens guldalder. Jeg kan selvfølgelig ikke tale for mine venner fra den periode. Men fra Campbell og sludren med andre forfattere fra den periode fik man det meget klare indtryk, at de udførte et seriøst stykke arbejde med at slå på tromme for at få mennesket til stjernerne.

I begyndelsen af den periode blev science fiction betragtet som et rædselsfuldt stedbarn i litteraturens verden. Men hvad værre var, videnskab i sig selv fik ikke den opmærksomhed eller de midler eller tilskud fra myndighederne, den burde have modtaget. Der skal være en masse offentlig interesse og krav, før politikerne punger ud med den finansiering, der er nødvendig for at sætte skub i et område.

Campbells forfatterhold var virkelig fremragende. Der var mange førende navne blandt dem. De forbedrede genrens litterære kvalitet. Og de startede opsvinget med dens bredere popularitet.

... science fiction skal, for at være troværdig, være baseret på en vis grad af sandsynlighed; fantasy sætter overhovedet ingen grænser for en.

Omtrent et år efter guldalderen begyndte, husker jeg, at jeg gik ind på et større universitets naturvidenskabelige fakultet. Jeg ville have nogle data om cytologi til min egen seriøse forskning. Jeg fik en høflig modtagelse og fik henvisningerne, da jeg bemærkede, at lokalet gradvist fyldtes op. Og ikke med studerende, men med professorer og dekaner. Man havde hvisket rundt om på kontorerne, hvem det var, der var på det biologiske fakultet, og inden jeg fik set mig om, trykkede jeg en masse hænder, der blev strakt frem under strålende ansigter. Og hvad ville de gerne vide: Hvad mente jeg om denne eller hin historie? Og havde jeg set denne eller hin forfatter for nylig? Og hvordan havde Campbell det?

De havde en litteratur! Science fiction!

Og de var stolte over den!

Et stykke tid, før og efter anden verdenskrig, var jeg mere eller mindre konstant i forbindelse med den nye epoke af videnskabsmænd, drengene, der byggede atombomben, som begyndte at få næse for raketter. De var alle sammen science fiction-entusiaster. Og mange af de bedste videnskabsmænd, der var, skrev også science fiction ved siden af.

I 1945 deltog jeg i et møde med gamle venner inden for videnskab og science fiction. Mødet blev afholdt hjemme hos min gode ven, den uforlignelige Bob Heinlein. Og ved du, hvad der stod på deres dagsorden? Hvordan man kunne få mennesket ud i rummet hurtigt nok til, at det ville blive afledt fra at føre flere krige på Jorden. Og her sad drengene, der havde regeringens øre og havde myndighed til at gøre det! Vi er tæt på at gøre det. Videnskabsmændene fik mennesket ud i rummet, og de fik endda russerne til at samarbejde et stykke tid.

Man kan ikke blive ved med at leve et naivt liv i troen på, at alting sker tilfældigt, at begivenheder simpelthen følger begivenheder, at der findes en naturlig tingenes tilstand, og at alting ender godt på en eller anden måde. Det er ikke videnskab. Det er skæbnen, kismet, og vi er tilbage i fantasyens verden. Nej, ting bliver planlagt. Science fictions guldalder, der begyndte med Campbell og Astounding Science Fiction, samlede tilstrækkelig offentlig interesse og læserkreds til at hjælpe med at skubbe mennesket ud i rummet. I dag hører man førende videnskabsmænd tale på samme måde, som vi plejede at tale på under uformelle gruppediskussioner for så længe siden.

Science fictions guldalder, der begyndte med Campbell og Astounding Science Fiction, samlede tilstrækkelig offentlig interesse og læserkreds til at hjælpe med at skubbe mennesket ud i rummet.

Campbell gjorde det, han havde sat sig for at gøre. Så længe han havde sin første kone og andre omkring sig til at minde ham om, at videnskab var til for folks skyld, at det ikke nyttede bare at sende maskiner ud for maskinernes skyld, at der ingen mening var i at tage ud i rummet, medmindre missionen også havde noget med mennesker at gøre, så blev han ved med at vinde. For han var et meget højt begavet menneske og en fremragende og meget tålmodig redaktør. Efter at han mistede sin første kone Doña, i 1949 – hun giftede sig med George O. Smith – og efter at han ikke længere havde en sparringspartner, der fik ham til at beholde menneskene i historierne, og da han ikke længere havde sit gamle, oprindelige hold af forfattere omkring sig, lod han sit blad være, og da det til sidst skiftede navn til Analog, var hans regeringsperiode forbi. Men guldalderen havde sparket det hele op i højeste gear. Så Campbell havde alligevel vundet.

Da jeg gik i gang med at skrive denne roman, ville jeg skrive ren science fiction. Og ikke i den gamle tradition. Skriveformer og stilarter har ændret sig, så jeg var nødt til at få mig selv ført ajour og modernisere stilarterne og mønstrene. For at vise, at science fiction ikke bliver science fiction på grund af en bestemt slags handlingsforløb, rummer denne roman praktisk taget enhver type historie, der findes – detektiv, spion, spændingshistorie, western, kærlighed, luftkrig, det hele. Alt undtagen fantasy; det er der ikke noget af. Udtrykket ”science” omfatter også økonomi og sociologi og medicin, hvor de har noget at gøre med materielle ting. Derfor er de også her.

Når man skriver til blade, tvinger redaktørerne en til at skrive til en bestemt længde (af hensyn til bladets format). Det har jeg altid kunnet gøre – det er en slags evne. Men denne gang besluttede jeg mig til ikke at udelukke alt og bare lade den udvikle sig, som den nu udviklede sig, så længe tempoet holdt. Så det kan være, jeg har skrevet den største sf-roman nogensinde, hvad længde angår. Eksperterne – og der er mange af dem til at gøre det – kan verificere, om det er tilfældet eller ej.

Nogle af mine læsere undrer sig måske over, at jeg ikke inkluderede mine egne seriøse emner i denne bog. Det var ikke, fordi jeg havde tænkt mig at affærdige dem. Det var bare det, at jeg tog min professionelle forfatterhat på. Jeg ønskede heller ikke, nogen skulle tro, jeg lavede PR for mine andre seriøse værker.

Der er dem, der vil se på denne bog og sige: ”Kan du se? Vi sagde, han bare er science fiction-forfatter!” Nå, men som en af den gruppe forfattere, der hjalp til med at sætte mennesket i gang på vej ud til stjernerne, er jeg meget stolt over også at være kendt som science fiction-forfatter. I har satellitter derude, mennesket har gået på månen, der bliver sendt sonder til planeterne, ikke sandt? Der var nogen, der skulle drømme de drømme, og en masse personer, såsom de store forfattere fra guldalderen og senere, blev nødt til at gøre en forfærdelig masse interesserede, for at det kunne gå i opfyldelse.

Jeg håber, du vil nyde denne roman. Det er den eneste, jeg nogensinde har skrevet bare for at more mig. Den fejrer også mit guldbryllup med musen. Halvtreds år som professionel – fra 1930 til 1980.

Og som gammel professionel kan jeg forsikre dig om, at det er ren science fiction. Ingen fantasy. Direkte på genrens skinner. Videnskab er for mennesker. Og det er science fiction også.

Klar?

Parat.

Start!

 

– L. Ron Hubbard, oktober 1980